Blog

Blog


5 pobles del Maresme per perdre's a la natura

Tres persones des del darrere caminant.

Itineraris de senderisme i ciclisme de muntanya que ens descobriran la natura i els pobles del Maresme.

L'etern debat, es prefereix platja o muntanya? En altres ocasions hem parlat sobre els recorreguts que voregen la costa del Maresme, per això en aquest article dedicarem a descobrir pobles del Maresme que tenen rutes pel bosc pels amants de la muntanya que busquen impregnar-se de verd durant el cap de setmana. Tenir contacte amb l'entorn natural té múltiples beneficis com ara la reducció de l'estrès, permet desconnectar, relaxar-se, fer exercici físic i gaudir de la pròpia companyia o passar temps en família. 

Els pobles envoltats de natura milloren la qualitat de l’aire que respirem, i ens permeten connectar amb l'entorn natural i crear una major conscienciació del medi ambient. Ens endinsem en diverses localitats que tenen boscos i recorreguts per fer en bici, caminant o corrents per descobrir la cara més natural del Maresme. Et proposem itineraris  que combinen turisme de proximitat i sostenible, que uneixen esport i història per gaudir de la tranquil·litat de l'entorn natural i omplir la teva motxilla amb noves experiències. Pren nota!


Teià - Ruta del Vedat (Senderisme)

Teià és un municipi del Maresme que està rodejat de boscos i  travessat per la riera de Teià. Pel que esdevé un destí ideal per gaudir de la natura i les vistes al mar. Des d'aquest poble pots endinsar-te entre la naturalesa a partir de camins de terra per practicar senderisme i descobrir l'entorn d'aquest municipi del Maresme. Durant el recorregut hi ha diversos punts d'interès com l'Església de Sant Martí, el Molí fariner, el Refugi de la Ferreria, els Rocs d'en Flores i la Font del Pericó. Tampoc et pots perdre les increïbles vistes del mirador de Sagrat Cor, des d’on es pot contemplar Teià i la costa del Maresme. 

L'itinerari del Vedat és una ruta de senderisme de nivell fàcil que, a més d’endinsar-se a la natura, també permet conèixer les pedreres, els conreus, les fonts i les formacions granítiques de Teià. L'excursió permet contemplar les vistes panoràmiques i entrar en contacte amb el bosc. El recorregut a peu és de dificultat baixa, ja que transcorre majoritàriament per pistes del parc senyalitzades amb fites de color blanc i verd.

Té una durada d’una hora i mitja i una distància de 4,42 km. És una sortida circular que permet gaudir de temps en família i practicar turisme 'slow'. Es pot optar per menjar pícnic, sempre tenint en compte de preservar l’entorn natural i no deixar-hi deixalles, encara que en el poble de Teià també es poden trobar diversos restaurants que serveixen menjar tradicional elaborat amb productes de proximitat.

Vistes de la costa des del Sagrat Cor

 


Òrrius - De Vilassar a Òrrius per la Mútua o D'Òrrius a Sant Mateu (BTT)

Òrrius és el poble d'interior més petit del Maresme, ja que té una extensió de 5,57 km² i 799 habitants. Està situat entre el Vallès i el Maresme, i a més de tenir rutes entre boscos i muntanyes amb vistes al Montseny, també és de gran interès visitar la seva ruta prehistòrica, així com la seva cultura. A Òrrius hi ha possibilitat de degustar esmorzars de forquilla per agafar forces abans de fer l’excursió. La cuina mediterrània tradicional et permetrà viure una experiència gastronòmica única i autèntica.

Si ets un apassionat de les rutes en bicicleta pel bosc, no et pots perdre aquestes dues rutes que a la vegada que es practica esport a l'aire lliure també permeten conèixer l'essència de petits pobles del Maresme. L’itinerari de Vilassar a Òrrius per la Mútua és una ruta circular ​​​​de 28,49 km, que s'endinsa per pistes fàcils i atractives del Parc de la Serralada Litoral, i que passa per Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Òrrius i Vilassar de Mar. La primera part de la ruta té un desnivell prou pronunciat, mentre que un cop s'arriba a Òrrius des d'on es pot observar la riera d'Argentona i la seva vall, l'excursió segueix per una ruta més planera.

Des d'Òrrius, la segona ruta parteix des de la visita el dolmen de la Roca d'en Toni i l'ermita de Sant Mateu. Al cim del Turó de Sant Mateu es troba la capella i ermita que es remunta als segles XVI i XVIII època en què visqueren els ermitans. Des de llavors ha estat restaurada en diverses ocasions. L'excursió també passa pels municipis de Premià de Dalt, i Vilassar de Dalt per camins de terra que es poden fer en bicicleta. Es tracta d'una ruta que té una distància de 20,68 km en la que també es contempla aprenentatge històric i religiós de la zona, així com contacte amb la naturalesa del bosc ple de pins.

Vistes del poble d'Òrrius des d'un tram de l'itinerari.


Vilassar de Dalt - Anella Verda (Senderisme)

El municipi de Vilassar de Dalt no només és conegut per les seves rutes per fer senderisme o bicicleta que permeten practicar esport a l'aire lliure, el seu poble continua conservant un aire especial en el seu nucli antic amb molts elements arquitectònics que mereixen una visita. Des de masies, cases de senyors, cases de cos i el testimoni de les antigues fàbriques tèxtils que van configurar la trama urbana actual a finals del segle XIX.

"L'Anella Verda" et permet recórrer l'entorn natural més pròxim al nucli urbà de Vilassar de Dalt, en una petita ruta a peu de 4,64 km. És una excursió que permet conèixer algunes edificacions emblemàtiques de Vilassar de Dalt com Cal Garbat, Can Tarrida, la Barraca de Vinya d'en Bruno, Can Maioles i la Masia de Cal Doctor, a més de la Font d'en Colomer i un mirador. Totes aquestes parades d'interès són el reflex del passat agrícola de Vilassar de Dalt.

A la vegada, també es poden observar els torrents i rieres envoltades de la naturalesa de la Serralada Litoral. Per tant, és una ruta que contempla immersió en la natura, a més a més de visitar edificacions del passat històric de Vilassar de Dalt. Durant el recorregut pots gaudir d'un fantàstic entorn natural i unes magnífiques vistes del municipi, així com de la seva església i el castell de Vilassar de Dalt. Et proposem aquesta ruta per passar temps de qualitat en família i descobrir pobles del Maresme que potser no coneixies.

Vistes del castell de Vilassar de Dalt des de l'itinerari


Sant Iscle de Vallalta - Pla de Forcs (BTT)

Sant Iscle de Vallalta és un petit nucli urbà de l'Alt Maresme que està envoltat del territori rural i natural del parc del Montnegre-Corredor. Justifica la visita dels jaciments arqueològics que daten el final de l'època del neolític i que posteriorment, el seu conjunt arquitectònic va rebre la influència dels pobles ibèrics i després els romans a partir de la seva arribada a Empúries. L'església és la que dona el nom a aquesta petita localitat, actualment és un edifici de construcció moderna, només conserva al seu interior un dels arcs de la primitiva església romànica.

L'excursió de Sant Iscle a Pla de Forcs té una durada d'una hora i vint minuts, i una distància de 9,8 km. Durant aquesta ruta en bicicleta es pot descobrir el pla de les Bruixes, el Pla de Forcs, així com el coll de Senís. És un itinerari circular que inicia en una pujada constant, per després seguir per camins de terra d'una carena que puja baixa, per finalment acabar tot en baixada. Al llarg de la ruta es gaudeixen de les vistes al massís del Montseny, com de les valls i cims del Montnegre.

A la vegada que es passeja en bicicleta per boscos d'alzines sureres, també es pot donar un cop d'ull a ermita de la Salut, com a lloc emblemàtic religiós, així com la Masia Can Maresme d'estructura clàssica. Al llarg del camí també hi ha un gravat rupestre en roques fet pels neolítics. I no es pot passar per alt l'indret màgic conegut com a ''Dones d'Aigua'', sota Can Oller, on s'amaguen mites i llegendes fruit de la imaginació de la població aïllada d'aquest poble en el passat.

Ermita de la salut


Sant Cebrià de Vallalta - Les Torrenteres (Senderisme)

Sant Cebrià de Vallalta està situat a una vall rodejada de muntanyes pel Parc Natural del Montnegre i el Corredor. A només 3 km hi ha el mar, per tant, és un poble que respira brisa marina entre els diversos espais naturals on passejar i la seva rica gastronomia. De fet, Sant Cebrià de Vallalta és conegut pel cultiu de la maduixa, un dels productes estrella del Maresme que forma part de la seva rica tradició gastronòmica.

Aquest itinerari té inici al poble de Sant Cebrià de Vallalta, al Parc Puigvert. "Les Torrenteres", és una excursió llarga amb un tram de fort desnivell, per tant, és recomanable fer-lo amb bona equipació: calçat adequat, suficient aigua i pals de senderisme. Tot i el fort desnivell, es tracta d'un itinerari per a vianants, recomanable per a tots els públics. A la vegada que permet endinsar-se en el bosc, permet conèixer Sant Cebrià de Vallalta, així com altres localitats del Maresme com Calella i Pineda de Mar.

Té una durada de 3 h 45 min i una distància: 11,45 km, per tant, és recomanable portar menjar sempre que es tingui en compte la tranquil·litat de l'entorn i no llençar-hi deixalles de cap mena així com respectar la propietat privada. Per altra banda, a Sant Cebrià de Vallalta també s'hi poden trobar restaurants com Can Martri, un negoci familiar en què es poden degustar productes únics com les botifarres de maduixes, calçots, rocafort, bolets o mojito.

Masia a la ruta de les Torrenteres


A què esperes per conèixer aquests pobles del Maresme? Gaudeix del seu entorn natural i practica senderisme o bicicleta per millorar la salut i estat físic a la vegada que degustes la seva gastronomia local, i descobreixen llocs emblemàtics històrics o religiosos. Les excursions permeten passar un dia en família memorable a la vegada que es practica esport a l'aire lliure per rutes per a tots els nivells. 

Per seguir el camí de forma segura, pots trobar tots els itineraris mencionats i molts d'altres que tenim a la nostra pàgina web a través de l'aplicació de Wikiloc. Segueix en viu la teva ruta, penja-la a la xarxa i interacciona amb altres usuaris proposant els consells i recomanacions que creguis necessaris a tenir en consideració. 

 

 

Compartir