Blog

Blog


10 ermites per descobrir al Maresme

Ermita de l'Erola

El Maresme, terra de paisatges captivadors i riquesa cultural, amaga entre els seus boscos i valls un tresor poc conegut: les seves ermites. Aquestes petites joies arquitectòniques, testimonis de la història i la tradició, ofereixen una oportunitat única per connectar amb el passat i descobrir el patrimoni de la comarca.

1. Ermita de l'Alegria - Tiana

A Tiana hi pots veure l'ermita de l'Alegria, amb orígens que es remunten fins al segle XII. Es tracta d'una ermita construïda sobre les restes d'una vil·la romana i consagrada l'any 1104, tot i que l'edifici actual data del segle XVI i és d'estil gòtic. L'ermita de l'Alegria està envoltada de vinyes, el què li dona una imatge encara més bucòlica. No te la perdis!

Ermita de l'Alegria a Tiana

2. Ermita de Sant Mateu - Premià de Dalt

Trobaràs l'ermita de Sant Mateu al terme municipal de Premià de Dalt, coronant el cim del turó de Sant Mateu. S'hi accedeix per una pista de terra i el darrer tram s'ha de fer caminant. Aquesta ermita data del segle XIV i amb les seves parets de pedra i escales desgastades, és un espai que convida a la reflexió. A més, està situada en un entorn natural fantàstic. Des de l'ermita es poden fer rutes de senderisme i, molt a prop, es pot visitar el mirador de la Cornisa, amb espectaculars vistes del litoral i la ciutat de Barcelona.

Sant Mateu, Premià de Dalt

3. Capella de la Mare de Déu de l'Erola - Tordera

La Capella de la Mare de Déu de l'Erola, a Tordera, la trobem en l'entorn natural d'Hortsavinyà, seguint pel camí GR-92, així que és parada de nombroses rutes senderistes i de ciclisme a la comarca. Es tracta d'un petit oratori de parets blanques que, segons diu la tradició, servia de guia als pescadors, que en mirar cap a terra ferma hi veien una petita taca blanca.

Ermita de l'Erola, Hortsavinya

4. Ermita de Sant Pau - Sant Pol de Mar

L'ermita de Sant Pau, a Sant Pol de Mar, està situada al capdamunt d'un turó. Per arribar-hi hauràs de pujar força escales, però et recompensa amb unes magnífiques vistes del mar Mediterrani. Es tracta d'un antic monestir i església fortificada que s'ha convertit en símbol de Sant Pol de Mar i lloc de pelegrinatge dels turistes que visiten el municipi. La seva presència convida els visitants a connectar amb la pau i la serenitat de la zona. Descobreix-la.

Ermita de Sant Pau, Sant Pol de Mar

5. Santuari Mare de Déu de la Cisa - Premià de Dalt

Anem ara fins al Santuari de la Mare de Déu de la Cisa, un edifici religiós del s. XVIII i d'estil barroc que trobaràs a Premià de Dalt. A l'altar major encara s'hi pot veure la imatge original de la Mare de Déu de la Cisa, una talla gòtica de fusta policromada, que data de la primera meitat del segle XIV.

Cada primer de maig se celebra l'Aplec de la Cisa, amb l'ofici de la missa i una fira artesana on es pot tastar el típic sabre de la Cisa. A més, es pot visitar també en la ruta cultural guiada Passejant per la Cisa. Al costat de l'ermita hi ha un bar i restaurant amb vistes al mar.

Santuari de la Cisa, Premià de Dalt

6. Santuari del Corredor - Dosrius

Endinsa't en la natura per visitar el magnífic Santuari del Corredor, a Dosrius, un lloc de peregrinació i devoció des de fa segles. Aquesta construcció data del segle XVI i està situada prop del cim de la serra del Corredor, en un entorn encantador. Des d'aquí es poden fer rutes de senderisme i en BTT per descobrir l'entorn natural, però també pots aprofitar els dies de sol per fer un pícnic a la gran esplanada que envolta el santuari. Reconnecta amb la natura!

Santuari del Corredor

7. Santuari de la Misericòrdia - Canet de Mar

El Santuari de la Misericòrdia, situat a Canet de Mar, és un dels més coneguts de la comarca. Es tracta d'una construcció del segle XIX d'estil neogòtic i una autèntica joia del corrent romàntic de l'època. El seu interior et deixarà amb la boca oberta. A més, s'hi arriba a través de l'agradable Passeig de la Misericòrdia.

Santuari de la Misericòrdia, Canet de Mar

8. Cova-santuari de Lourdes d'Arenys de Mar

La Cova-santuari de Lourdes d'Arenys de Mar, un lloc de devoció mariana, és un indret tranquil i que et sorprendrà. El presideix una capella de pedra en forma de cova i compta amb seients a l'aire lliure. Ideal per gaudir de l'entorn i la natura.

Cova-santuari de Lourdes

9- Església de Sant Llop d'Hortsavinyà

L'Església de Santa Eulàlia, o Sant Llop, d'Hortsavinyà està documentada des de l'any 1080 encara que l'edifici actual data del segle XVIII i és d'estil barroc. La trobaràs al Parc del Montnegre i el Corredor, molt a prop del centre d'informació del parc, i en un entorn natural sens dubte captivador. Ho pots arribar des de Tordera, pel camí de Vallmanya i també des de Calella, pel camí d'Hortsavinyà.

Eglésia de Santa Eulàlia, Tordera

10- Ermita i font de la Salut, Sant Iscle de Vallalta

Tanquem llista amb l'ermita de la Salut, a Sant Iscle de Vallalta. Es tracta d'una petita construcció de l'any 1885 rodejada de bosc. Deu el seu nom a la font de la Salut i va ser finançada per la família a Prats, propietària del mas Santa Victòria -l'actual Can Vila-, que pretenia així aconseguir el guariment de la seva filla.

Ermita de la Salut, Sant Iscle de Vallalta

Compartir