Notícies corporatives
Els rodatges al Maresme augmenten un 28% i ja freguen la xifra rècord de 300
S'han duplicat els dies de rodatge a la comarca i ja són més de 600 a 26 municipis del Maresme, segons les dades de la Maresme Film Commission.
El Maresme continua sumant rodatges any rere any i el 2023 va batre un nou rècord: es van registrar 292 rodatges de 135 produccions diferents, augmentant un 28% respecte el 2022. A més, els dies d'enregistrament s'han duplicat, passant dels 298 del 2022 als 603 durant el 2023, segons les dades de la Maresme Film Commission (MCF), l'organisme creat pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme per gestionar els rodatges a la comarca. "El turisme de pantalla és un sector a l'alça i a la comarca del Maresme tenim moltes localitzacions atractives per fer filmacions. Des del Consorci hi apostem des de fa anys i, juntament amb la Maresme Film Commission, estem treballant en la creació de rutes cinematogràfiques i un mapa de filmacions que aviat veurà la llum i que serà un atractiu turístic més per la nostra destinació", exposa la presidenta del Consorci, Carme Ponsa.
"Tenim la sensació que anem per bon camí quan, el nom del Maresme surt cada vegada més sovint als mitjans de comunicació anunciant un rodatge, quan les trucades de les productores ja tenen la Maresme Film Commission a la llista de telèfons principals, quan et truquen dient que una pel·lícula rodada a la comarca ha obtingut un premi o quan una sèrie que també ha trepitjat el Maresme, és la més vista durant uns dies mundialment", valora Albert Roca, un dels gestors de l'organisme, afirmant que "aquests petits inputs, per nosaltres grans, fan que el camí traçat, mirant enrere tingui sentit, i que, el que ens queda al davant, i del qual no visualitzem l'horitzó, queda encara molt de recorregut per fer". Així, la conclusió de la MFC és clara: "cal, doncs, que es consolidin amb ple convenciment les polítiques destinades a enfortir el sector. Cal creure d'una vegada per totes, sense cap dubte, que són un benefici per la comarca i l'audiovisual, i que en definitiva, beneficien a tots i cadascun dels ciutadans".
Pel que fa a municipis, Mataró es manté com la localitat amb més rodatges registrats (93), seguit de Sant Andreu de Llavaneres (22) i Sant Vicenç de Montalt (18). Cada producció es pot desenvolupar durant més d'un dia i en diferents municipis.
Tot i que els espots publicitaris es mantenen com la tipologia de producció més enregistrada al Maresme (22,67%), destaca el creixement dels programes de televisió (15,46%) i, especialment, dels vídeos corporatius i institucionals, que passen dels 2,63% en el 2022 als 14,43% actuals. La gravació de sèries suposa el 18,55% del total; li segueixen les pel·lícules amb un 9,66%; els curtmetratges i exercicis acadèmics (5,84%); i els videoclips i la fotografia comercial que suposen un 3,78% respectivament.
El número de localitzacions registrades al web de la MFC ha augmentat de les 430 a les 458. Estan classificades per municipis i categories per tal de facilitar la feina als localitzadors, agrupant tant espais públics com privats. La pròpia web ha crescut en nombre d'usuaris fins els 11.340, així com les sessions i les pàgines vistes. La secció més visitada és el directori de localitzacions, fet que demostra l'interès de les productores en conèixer els espais singulars de la comarca.
També el nombre de peticions es manté a l'alça, ja que la MFC ha gestionat un total de 486 consultes de diferents tipus durant el 2023, respecte les 407 de l'any anterior. La seva funció és la d'aconsellar sobre la viabilitat dels diferents projectes i assessorar per la tramitació dels permisos. Per norma general, els grans rodatges o els més complexos es posen en contacte amb l'oficina i sol·liciten reunions prèvies de treball per tal d'acabar de detallar les sol·licituds de permisos que tenen en el seu pla de rodatge. Solen ser projectes que demanen una dedicació i un seguiment especial i des de l'oficina se'ls guia per a realitzar les gestions adients.
Rodatges destacats
Entre els títols destacats trobem "La casa en flames", una pel·lícula protagonitzada per Emma Vilarasau, Enric Auquer i María Rodríguez i rodada a Canet de Mar; o la pel·lícula el "El rei Peret", amb Asia Ortega, Jordi Coll i Nil Aren, que s'ha enregistrat a Mataró i Pineda de Mar. Altres produccions que han tingut municipis maresmencs com a escenari han estat "La última noche en Tremore Beach", d'Oriol Paulo; "Las Sabinas", dirigida per Jordi Frades; "Locomia", "Mamífera" o "Maestros de la costura", el programa de televisió on es busca el millor dissenyador i cosidor entre un grup de persones no professional.
"Mano de Hierro", "Caída Libre", "Un nuevo amanecer", "Yo adicto", "Pájaros" i "Yo no soy esa" són altres títols que estan pendents d'estrena i que s'han rodat al Maresme, totes elles de producció nacional, mentre que "Der Barcelona Krimi" surt de les nostres fronteres: es tracta d'una producció internacional, una sèrie policíaca de producció alemanya i protagonitzada per Clemens Schick i Anne Schäfer.
També destaca la producció de la segona temporada de la sèrie "Todos mienten", de Movistar Plus+, ja estrenada. Es va enregistrar a Alella, Argentona, Dosrius i Premià de Dalt i compta amb un ampli elenc de coneguts actors nacionals, com Irene Arcos, Natalia Verbeke, Miren Ibarguren o Amaia Salamanca, entre d'altres.