Notícies corporatives


Emma Pla: “El foment de la gastronomia local contribueix a la sostenibilitat del territori”

S'acosta la primavera i amb ella les jornades gastronòmiques del Maresme. La perla verda de la comarca és el producte que les inicia i li pren el relleu la maduixa.

El pèsol i la maduixa són dos dels productes singulars de la comarca, motiu pel qual el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme organitza unes jornades gastronòmiques per cadascun d'ells anualment. Què n'opina d'aquest tipus de jornades com a element de promoció turística del territori?

Totes les iniciatives que impulsi un territori per acostar els seus productes locals als visitants afavoreix la transmissió de valors culturals, identitaris i únics, i són positives per la competitivitat turística del territori.

Les jornades gastronòmiques són una fórmula molt popular entre les destinacions turístiques per acostar els productes singulars d'un territori, no només als seus visitants, sinó també a la població local. Tot i que, en la meva opinió, crec les jornades gastronòmiques haurien d'anar acompanyades d'altres accions que ajudin en la posada en valor turístic de la gastronomia local i assegurar que els productes que s'ofereixen són realment productes locals.

Quins beneficis aporta al sector la participació en aquests esdeveniments gastronòmics d'abast comarcal?

D'una banda, el fet que la comunitat local senti com a propis els productes locals fomenta el seu consum i per tant la seva conservació, i també contribueix a la percepció dels visitants d'un patrimoni gastronòmic autèntic. Aquests esdeveniments també són una oportunitat d'acostar els productes locals als restaurants i fomentar el seu ús en l'oferta gastronòmica que s'ofereix. En el cas del sector de la restauració, pot ser una oportunitat per acostar-se a nous clients que fins ara no els coneixien.

I quin retorn té per la comarca?

Per la comarca, té un retorn important des de diferents perspectives: el foment de la gastronomia local contribueix a la sostenibilitat del territori, tant des de la perspectiva mediambiental com econòmica, així com sòcio-cultural, i així ho diu el desplegament dels ODS. D'altra banda, la utilització d'elements identitaris i únics del territori contribueix a la millora de la seva competitivitat turística, aportant valors culturals únics. I finalment, el foment dels productes locals contribueix econòmicament al territori afavorint la viabilitat dels seus productors i empreses/organismes vinculats a la seva venda i distribució.

Creu necessari impulsar iniciatives d'aquest tipus per fomentar el consum de productes de km 0?

Penso que és important impulsar el consum de productes km 0 sempre i quan s'hagi fet una reflexió anterior sobre quins són aquells productes que té sentit fer-ho.

Què destacaria de l'horta maresmenca?

La seva varietat de productes i el reconeixement  per part de la comunitat local és una realitat i, a més, el Maresme compta amb grans ambaixadors com la Carme Ruscalleda. Però també cal anotar que els productes que la defineixen són productes que també s'importen d'altres zones i països, el gran repte del Maresme és que el consumidor pugui reconèixer els productes que són realment locals.

El producte gastronòmic del Maresme té prou reconeixement a altres punts de Catalunya?

Concretament els pèsols i les maduixes penso que tenen un reconeixement per part de la resta de Catalunya. Però crec que no només el Maresme, sinó Catalunya en general, hauria d'impulsar més accions pel reconeixement dels productes locals que defineixen el nostre patrimoni gastronòmic per millorar el seu reconeixement tant a Catalunya com a Espanya, així com internacionalment.

Pèsols i maduixes, patrimoni gastronòmic del Maresme

Les jornades gastronòmiques que organitza anualment el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme són una de les cites marcades en el calendari gastronòmic català. Tal com diu la Dra. Emma Pla, permet transmetre valors culturals, identitaris i únics i fomenta el consum dels productes per part dels mateixos maresmencs, contribuint a impulsar el patrimoni gastronòmic de la comarca. I és que el Maresme és una de les grans hortes del país, ric en productes de la terra, i les jornades gastronòmiques són el testimoni de la varietat de la cultura culinària de la comarca.

El pèsol del Maresme és un producte singular de la comarca i protagonitza el "Temps de Pèsols". No en va, se'l coneix com la perla verda de la comarca. Varietats com els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d'Estrac i Mataró, han adquirit una gran fama. I durant les jornades gastronòmiques es poden degustar de menús i plats elaborats amb pèsols del Maresme en restaurants, comprar exquisideses a comerços artesanals i omplir el cistell directament de productors.

La comarca passa del verd al vermell amb l'arribada del mes de maig, moment en què s'inicia la temporada d'un dels productes més famosos de la nostra terra: la maduixa, un fruit apreciat per gourmets de dins i fora de la comarca. Es dona el tret de sortida al "Temps de Maduixes", moment en el qual productors, restauradors, elaboradors i pastisseries treballen conjuntament per oferir plats únics de tota mena. I és que la maduixa és una de les fruites més versàtils del món de la gastronomia, capaç de maridar amb plats exòtics com el sushi o funcionar perfectament com unes postres delicades. Actualment, es cultiven amb força quatre varietats a la zona: la Pájaro (probablement la més coneguda), l'Albion, la Gaviota i la Monterrey. 

Participa a les jornades gastronòmiques del Maresme!

Formar part de les jornades gastronòmiques del Maresme té grans beneficis, tant a nivell col·lectiu com individual. La Dra. Pla destaca que "pel sector de la restauració, pot ser una oportunitat per acostar-se a nous clients que fins ara no els coneixien" i que, per la comarca, "contribueix a la sostenibilitat del territori, tant des de la perspectiva mediambiental com econòmica, així com sòcio-cultural", a més de "contribuir econòmicament al territori afavorint la viabilitat dels seus productors i empreses/organismes vinculats a la seva venda i distribució".

Per totes aquestes raons, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme anima a participar-hi. S'hi poden apuntar els productors i elaboradors que formen part de la Xarxa de Productes de la Terra, els restauradors i els espais d'experiències, show cooking, etc. L'únic requisit és fer les elaboracions amb producte procedent de les explotacions agràries de la comarca, i oferir a la carta una elaboració gastronòmica maridada amb una proposta de vi o escumós de la DO Alella.

Tots els agents que s'animin a sumar-se a les jornades gastronòmiques aconseguiran visibilitat a les xarxes socials del Consorci, promoció a la pàgina web i als fullets promocionals.

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme també encoratja als residents a posar el seu granet de sorra comprant als mercats, menjant als restaurants i provant les experiències gastronòmiques que proposen els empresaris locals.

 

 

Compartir