Blog
Les millors propostes culturals per fer sortides escolars al Maresme
L'oferta escolar que programen els museus i centres d'interpretació del Maresme és molt variada i permet tractar molts dels projectes que es desenvolupen a l'aula. Des d'activitats on conèixer la vida dels ibers i dels romans, passant per activitats artístiques fins a la descoberta de l'entorn més immediat. De ben segur, tots els mestres i professors trobaran un taller o una activitat que s'adequa al nivell dels estudiants.
Les classes d'història seran més divertides i productives quan els infants puguin veure de primera mà com vivien en el passat. A Cabrera de Mar poden conèixer com eren les termes romanes a l'àrea Ca l'Arnau i com funcionava el comerç del vi, fent també d'arqueòlegs. Es fan visites adaptades al nivell dels alumnes i també tallers perquè els petits es converteixin en detectius del passat, descobreixin com eren els edificis romans, esbrinin totes les pistes en una gincama per grups i treballin amb les monedes de l'antiguitat. També la mitologia romana hi té cabuda. El Museu Romà de Premià de Mar també és un espai ideal per conèixer els nostres avantpassats, amb recorreguts enfocats als aspectes que es treballin a classe: l'arquitectura, la història, les matemàtiques, i el comerç, entre d'altres. I el món del vi a l'època romana és també el protagonista del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, a Teià, on els infants poden establir una connexió entre el passat i el present entre la cultura del vi romà i la DO Alella.
Si es treballa la Guerra Civil espanyola, una bona opció és el refugi antiaeri del Parc Dalmau de Calella, però també les diferents rutes que recorren la comarca i que mostren diferents aspectes: la defensa de la costa, la rereguarda i el front i les ambaixades que es van instal·lar a la comarca en aquella època.
El Maresme també té opcions molt diverses per adaptar-se a les activitats curriculars. El Museu Municipal de Nàutica del Masnou és un bon lloc per conèixer la història de la costa catalana, amb un espai infantil i itineraris temàtics per la vila, a més de tallers com un de pilots de vaixell, un sobre com afecta el vent a la navegació, una gincama per aprendre el vocabulari relacionat amb el mar i també una activitat per mostrar el procés que segueix el peix des que es pesca fins que arriba a taula. També sobre el mar, les comunicacions marítimes i les terrestres es pot treballar al Centre d'Interpretació del Far de Calella.
Si el tema que es treballa a l'aula és la cultura, el Maresme és ple de propostes, com la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar per descobrir un arquitecte modernista o el Museu de Pintura de Sant Pol de Mar, que compta amb una col·lecció de pintura catalana des de principis del segle XX fins a l'actualitat. També el Museu del Càntir d'Argentona o el Museu Mollfulleda de Mineralogia són equipaments d'allò més interessants.
Mataró també té una gran oferta de propostes, des de culturals com la Nau Gaudí a l'antiga fàbrica de gènere de punt Can Marfà, passant també per la presó. Totes aquestes propostes es poden descobrir a l’apartat web de turisme escolar al Maresme, on s'especifica també per quines edats estan previstes les activitats i la informació necessària per contactar amb cadascun dels equipaments.