Blog
8 Propostes per gaudir de la tardor en família
Quan arriba la tardor, els carrers s'omplen de fulles grogues, marrons i vermelles, la temperatura canvia i ja hem de sortir al carrer amb una jaqueteta per si fa fred. El temps sovint ens convida a quedar-nos a casa, però si aquesta opció no entra dins dels nostres plans, al Maresme tenim moltes coses per fer. Ja sabeu que som una comarca de mar i de munt, així que durant tot l'any podem viure amb intensitat les quatre estacions.
Avui us faig 8 propostes, la majoria gratuïtes i a l'aire lliure, que ben segur us divertiran i us faran viure la tardor en família. Què t'hi apuntes? Doncs agafa un llapis i anota totes aquestes propostes a la teva iaiallibreta.
Visitar una fira del bolet
Als mesos d'octubre i novembre a tot Catalunya se celebren fires del bolet, al Maresme també perquè aquí també se n'hi troben. En aquestes fires hi podem comprar aliments típics de tardor com castanyes, moniatos i altres verdures i fruites de temporada, i per descomptat, bolets. També hi ha productes naturals com herbes remeieres, mel i regalèssia. I sovint hi trobem paradetes d'artesans i activitats infantils. A més, en tota fira del bolet sempre hi va relacionada una exposició de bolets, una bona ocasió per conèixer-los i aprendre's els seus noms. A la comarca les fires del bolet més conegudes són les de Vilassar de Dalt o Sant Iscle de Vallalta però segur que en trobaràs a altres poblacions.
Veure tots els colors de tardor a l'Arborètum de Catalunya
A la masia de Can Barba situada a la riera de Cabrils hi trobem l'Arborètum Catalunya, un espai natural únic amb representació dels principals ecosistemes naturals del nostre territori. Un centre d'educació ambiental i conservació que ens permet conèixer arbres de muntanya baixa, mitja muntanya, bosc de ribera i fins i tot, alta muntanya. De les 120 espècies d'arbres que viuen a Catalunya, 90 es troben a l'Arborètum. Aquí s'hi troba un espectacular roure de 450 anys i de més de 30 metres d'alçada.
Fins i tot hi ha un riu amb tres cascades que alimenta dues basses a on actualment viuen cinc tipus diferents d'amfibis entre ells la reineta, el gripau comú, la granota verda i les salamandres. A l'Arborètum es poden fer visites lliures o guiades a grups familiars, d'amics o escolars d'un mínim de 10 persones. A més, aquesta reserva natural disposa d'una àrea de pícnic amb gronxadors.
Al Maresme tenim la sort de tenir tres parcs naturals. Un d'ells és el del Montnegre i el Corredor. La proximitat del mar i el contrast tèrmic entre els vessants obacs i solells propicien una gran varietat d'espècies. Així trobem una població vegetal i faunística diversa i abundant. Al cantó litoral predominen les pinedes i els alzinars amb roures i sureres. Als vessants interiors hi ha una vegetació més humida de roures i altres caducifolis, inclús castanyers que han estat replantats en aquesta zona. Hi ha un munt d'itineraris suaus i de poca durada que es poden realitzar en família. A més, després d'una excursió al bosc sempre podem fer alguna creativitat a casa amb elements naturals que ens haguem pogut trobar pel camí com ara un mandala, un herbari, manualitats amb pinyes i/o fulles. Un d'aquests itineraris és la visita al veïnat d'Hortsavinyà prop de Tordera. Allà hi podrem visitar el darrer forn de calç que es conserva en tota la muntanya, les alzines centenàries de Can Portell, la petita ermita de l'Erola i també l'església de Sant Llop. Per a més rutes consulta a Wikiloc.
Bosc Encantat d'Òrrius
Us agraden els misteris...??? No us podeu perdre aquesta proposta. Si teniu ganes de fer una excursió però amb una atmosfera més misteriosa i enigmàtica, us recomano endinsar-vos al Bosc Encantat d'Òrrius, us en parlo a la ruta 7 de la meva guia, a on hi ha roques i rocams de tota mena: algunes naturals i altres neolítiques. Totes elles fascinants com ara l'elefant d'Òrrius, l'indi, la roca foradada, la pedra de les orenetes o el dolmen de Céllecs. És una excursió molt divertida per fer amb infants, ja que cal anar buscant entremig dels arbres les diferents pedres. I grans i petits potencieu la vostra imaginació buscant-hi les seves formes i significats. Tota una aventura per viure en família. Indispensable fer-vos una foto i dir: "iaiaaaaaaaa"
Fer volar un estel a la platja
Si no us agrada molt la muntanya, ja sabeu, que a la nostra comarca sempre us quedarà la platja. I com molt bé us deia un dia les platges del Maresme tenen vida més enllà de l'estiu. És cert que la platja als mesos de calor és un lloc fantàstic per refrescar-se i bronzejar-se, però realment en podem gaudir durant tot l'any. Hi podem anar a passejar, fer esport, jugar, recollir pedretes i petxines (aquestes recordeu que per preservar l'ecosistema és millor tornar-les a la sorra) i també fer-hi volar un estel. A la tardor i hivern sempre tenim dies de vent, així que és una bona
època per passar el matí o la tarda fent volar el nostre estel a la platja. Per poder fer l'activitat el millor és triar platges grans, a on tingueu suficient espai per aquesta pràctica. Així us recomano la platja d'Ocata al Masnou, la de Llevant a Premià de Mar, les de Cabrera de Mar, la de Callao a Mataró, o les de Santa Susanna i Malgrat de Mar, entre d'altres.
Participar en les activitats "Parcs i biblioteques... naturalment!"
El 2017 la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona es van unir per crear un programa d'activitats per tal de donar a conèixer el territori i el patrimoni natural i cultural. Moltes de les biblioteques de la comarca hi estan implicades i cada trimestre s'hi organitzen desenes de propostes, moltes orientades al públic familiar. Com ara: passejades de descoberta, exposicions, tallers creatius, sessions de joc i hores del conte. Ara a la tardor n'hi ha de molt boniques, apunteu-vos'hi!
Rutes gamificades per conèixer els pobles de la comarca
Aquests mesos també és un bon moment per conèixer millor els pobles de la nostra comarca. Hi ha un munt d'itineraris i passejades que podeu fer en família. Us recomano les rutes gamificades són ideals per fer amb la canalla ja que han d'anar resolent enigmes que ens permetran conèixer la cultura local i guanyar descomptes en activitats i establiments de la comarca. Actualment, existeixen quatre rutes que divideixen la comarca, cadascuna d'elles rep el nom d'un dels nostres amics amb plomes. Per accedir-hi és ben fàcil només cal entrar a la web https://app.turismemaresme.cat des d'un telèfon mòbil amb geolocalització i registrar-se, és gratuït!
Contes entre vinyes
La tardor és temps de verema, i al Maresme tenim el vi i cava amb DO Alella així que una visita obligada hauria de ser al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora a Teià o als diferents cellers d'Alella. Hi ha moltes activitats que podem compartir en família per a conèixer aquest tret característic de la nostra comarca. Des de l'oficina de turisme de l'ajuntament d'Alella s'organitzen els Diumenges de Most, un cop al mes hi ha propostes familiars per acostar el món del vi als infants a través de tallers artístics amb materials típics de cellers. En el celler d'Alta Alella també proposen una activitat familiar per conèixer de prop la cultura de la vinya i del vi. A partir d'una adaptació al teatre del conte El Raïm Inquiet, es fa una visita guiada lúdica per les totes seves instal·lacions per entendre el procés que viu un gra de raïm per transformar-se en vi. Totes dues propostes acaben sempre amb un tast de mosts pels petits i un tast de vins/caves pels adults.
I per a tu, quins són els indispensables per gaudir de la tardor del Maresme en família?
Una abraçada,
La iaia