Blog

Blog


El pèsol, un llegum petit però amb alt valor nutricional que protagonitza esdeveniments gastronòmics al Maresme

Pèsols al Maresme

La primavera és la temporada del pèsol, un dels llegums amb més història i tradició a la nostra comarca, conreat tant als pobles costaners com a les zones de muntanya.

De fet, és considerat com la "perla verda" del Maresme pel seu valor nutricional, la versatilitat que té per combinar-se amb multitud de plats i per la càrrega d'identitat que ha tingut des de sempre amb la comarca.

Amb l’arribada del bon temps, durant aquests mesos, nombroses localitats convoquen activitats de divulgació gastronòmica d’aquest producte de la terra, tant preuat com valorat a la cuina i a la taula. No és només pel seu gust, sinó també pel gran valor nutricional que té, que és una de les estrelles de la gastronomia maresmenca. Segur que heu sentit a dir la dita popular "ser eixerit com un pèsol", oi? Es deu a què els pèsols són rics en vitamina B, que són essencials perquè els nutrients arribin al sistema nerviós. També contenen hidrats de carboni, fibra i vitamina C i són rics en antioxidants. A més, ajuda a reduir el colesterol. Increïble per la seva mida tan reduïda!

Diferents esdeveniments destaquen el valor del pèsol al Maresme

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme organitza anualment el "Temps de Pèsols", on tots els municipis participants conviden a tastar les creacions úniques que ofereixen els restaurants locals, a més de promocionar els productors que venen pèsols frescos de diferent
varietat.

I és que el pèsol el podem trobar de molts tipus: el Garrofal, que destaca per la seva gran dolçor, l'Utrillo, menys delicat però més productiu i rendible, el Ganxo, amb un gra força gran i ideal per amanides i saltats, la Floreta, també molt dolça i que rep el nom dels pètals que queden adherits a la tavella; o el Tirabec, amb la temporada més curta però amb un gra d'una textura molt tendre i que es menja fins i tot amb la tavella.

Els interessats en conèixer tota l'oferta que ofereix "Temps de Pèsols" poden consultar el llibret online del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. El Consorci d’Enoturisme DO Alella i la Xarxa de Productes de la Terra també col·laboren en aquestes jornades. Aquest darrer és un servei que ofereix suport especialitzat a productors i elaboradors del sector agroalimentari de la comarca, des de formació en gestió empresarial fins a promoció dels propis productes.

Altres municipis també aposten per la singularitat del pèsol i organitzen les seves pròpies jornades gastronòmiques. Sant Andreu de Llavaneres ofereix la Festa del Pèsol Garrofal, una varietat exclusiva de la localitat, amb tot tipus d'activitats que se celebren del 12 al 14 d'abril, i la 24a Mostra Gastronòmica del Pèsol Garrofal i la Coca de Llavaneres, inclosa dins d'aquesta Festa del municipi maresmenc.

Tampoc podia faltar la popular Pesolada de Caldes d'Estrac, que celebra el seu 30è aniversari i que convoca a centenars de visitants a provar els plats de mitja dotzena de restaurants. Aquesta jornada finalitzarà l'1 de maig.

El pèsol és tan popular que fins i tot el Plat de Mataró inclou aquest aliment com ingredient principal. El "Pèsol amb sípia i patates" és el plat de la capital del Maresme i set restaurants li fan homenatge en unes jornades que també duraran fins l'1 de maig.

Un cop més, les jornades gastronòmiques del pèsol al Maresme conviden a tothom a descobrir i gaudir dels autèntics sabors de la terra, recordant la riquesa i diversitat culinària que situen el Maresme en el mapa gastronòmic català.

 

 

Compartir