Blog
Els millors restaurants per fer una bona calçotada al Maresme
De novembre a abril és temps de calçots, tot i que segurament el seu moment àlgid és de gener a març. Descobreix amb nosaltres les millors propostes per gaudir dels calçots al Maresme.
Per aprofitar la temporada en què aquesta tradició culinària té més bon gust, et portem diferents propostes per gaudir d'una bona calçotada al Maresme. Compartir aquest àpat no és només una experiència gastronòmica: és una festa, una trobada social!
Els calçots no són fàcils de conrear, perquè s'han de replantar diverses vegades per aconseguir aquesta ceba blanca i allargada amb múltiples propietats. Sabies que són diürètics i antibacterians? A més, són molt baixos en calories. Una minsa quantitat calòrica que es compensa amb la salsa que els acompanya, elaborada amb aliments més calòrics, però saludables, ja que ens aporten molts nutrients. I, a més, té un gust increïble!
La recepta perfecta: ametlles, avellanes, oli d'oliva, nyores, vinagre, bitxo, pa torrat... la salsa romesco, que té els seus orígens a Tarragona, és l’estrella de tota calçotada. Cada restaurant té la seva recepta per fer-la especial, un secret que habitualment es passa de generació en generació.
Al Maresme, podràs gaudir des de les calçotades més tradicionals fins a propostes innovadores per provar els calçots i la salsa romesco en diferents formats. Descobreix-les totes aquí:
Calçots de tota la vida
El Restaurant l'Avi Mingo, de Tiana, porta 40 anys de trajectòria i van ser pioners al Maresme en posar els calçots a la carta. Si hi anem, no només els podrem menjar a la brasa, sinó que també els tenen arrebossats. Això sí, sempre acompanyats amb la salsa romesco, que fan ells i que agrada tant que molta gent els hi compra quan organitzen calçotades pel seu compte. Si hi aneu en temporada, podeu trobar gent que fa cua per endur-se'n un pot!
Si el que voleu és un bon menú amb calçots, una gran opció és el restaurant Nou Gras, de Cabrils, especial perquè inclouen carxofes, embotits i un dels seus plats estrella: un melós de xai desossat amb parmentier. A més, preparen una coca tipus focaccia de calçots per llepar-se els dits, tot acompanyat amb la seva versió de la salsa romesco.
L'Era Restaurant, d'Arenys de Munt, li dedica tot un menú: el menú calçotada, que inclou carxofes a la brasa amb salsa romesco, calçots també a la brasa amb la seva salsa i una graellada de carn, amb la possibilitat de canviar-la per peix i adaptar les propostes per les persones vegetarianes, veganes i celíaques. Amb postres, beguda i cafè també inclosos!
La calçotada del restaurant Cals Frares, de Cabrera de Mar, és ben tradicional, per aquells que no volen perdre l'essència d'un menú típicament català. Amb calçots, botifarra i xai en una casa de pagès, per qui vulgui compartir amb amics o família una calçotada com les de sempre.
Propostes innovadores amb calçots
Per aquells que vulguin nous sabors, l'Eco Pizzeria Que bona!!, de Pineda de Mar, ens ofereix una de les propostes més trencadores. Són coneguts per fer servir productes ecològics i de proximitat en l’elaboració de totes les seves pizzes i la de calçots no és una excepció. Ingredients seleccionats i de qualitat, sense que hi falti la salsa, en una pizza que ens porta el sabor més tradicional per emportar a casa en format rodó.
La proposta gastronòmica d'El Txoko, de Premià de Dalt, també obre la porta a noves creacions: durant el mes de febrer, ofereixen paella de calçots, la qual defineixen com una "explosió de sabors mediterranis". A més, hi barreja un entorn de relax on poder menjar tranquil·lament mentre escoltem música en directe i tastem cuina tradicional amb un toc renovat.
A Sant Cebrià de Vallalta s'hi troba el restaurant familiar Can Martri, amb més de 150 anys d'història. Un dels degans del Maresme! Des de mitjans de gener, comencen amb la temporada de calçots, on a més de la seva típica salsa també proposen tastar-los amb tempura.
També el Tarannà, de Mataró, té un menú de calçots, però amb una oferta gastronòmica diferent de la tradicional. Fan servir calçots de Valls, amb D.O., i ofereixen calçots confitats, a la brasa, amb arròs botifarra i bolets..., amb diferents entrants per compartir i segon a escollir. A més, ens els podem menjar en dos ambients ben diferenciats: al seu espai Parc Forestal, enmig de la natura al Parc Natural del Montnegre i el Corredor, o a La Laru, que també està envoltat de natura però integrat dins les instal·lacions de la Fundació Iluro.
I acabem amb el Celler Bouquet d'Alella, on podem optar per una experiència enogastronòmica: una calçotada entre vinyes per a grups privats. Ens fan una visita guiada pel celler, un tast de vins de la DO Alella i després ens ho preparen tot perquè nosaltres ens fem els calçots i la carn amb la seva ajuda i assessorament, rodejats de les vinyes i en plena natura.
Costarà decidir-se només per una, així que comencem la temporada de calçots!