Jornades gastronòmiques del Maresme

Jornades gastròmiques del Maresme

El Maresme és una de les grans hortes del país, ric en productes de la terra, com ho demostren les jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de l'any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura culinària de la comarca. 

Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com ara els pèsols de la floreta i els garrofal, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres, Caldes d'Estrac i Mataró; les maduixes de la Vallalta i les cireres d'en Roca d'Arenys de Munt (a la primavera); el tomàquet rosa del Maresme (a l'estiu); els calamars, les gambes, els escamarlans i les cloïsses d'Arenys de Mar; les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls, i els bolets del baix Maresme (a la tardor).

Temps de pèsols al Maresme

El pèsol, conegut també com "la perla verda del Maresme", és un dels llegums amb més tradició de la nostra comarca. Amb l'arribada de la primavera i el bon temps, durant els mesos de març i abril, nombroses localitats convoquen activitats de divulgació gastronòmica d'aquest producte de la terra, tant preuat com valorat a la cuina i a la taula.

El pèsol del Maresme ha estat catalogat com a producte singular de la comarca i es mereix ser el protagonista de les Jornades Gastronòmiques del pèsol, organitzades pel Consorci de Promoció Turística del Maresme i  en les quals es poden gaudir de la degustació de menús i plats elaborats amb pèsols del Maresme en restaurants, comprar exquisideses a comerços artesanals i omplir el cistell directament de productors.

Temps de Maduixes al Maresme

Amb  l'arribada del mes de maig, s'inicia la temporada d'un dels productes més famosos de la nostra terra: la Maduixa del Maresme. I amb ell, comencen les Jornades Gastronòmiques" Temps de Maduixes", organitzades pel Consorci de Promoció Turística del Maresme per promocionar aquest apreciat fruit de la nostra terra a gourmets de dins i fora de la comarca.

Durant aquestes jornades, productors, restauradors, elaboradors i pastisseries treballen conjuntament per oferir als comensals plats únics amb tota mena de preparacions. I és que la maduixa és una de les fruites més versàtils del món de la gastronomia, capaç de maridar amb plats exòtics com el sushi o funcionar perfectament com unes postres delicades.

Actualment, es cultiven amb força 4 varietats de maduixa a la zona: la Pájaro (probablement la més coneguda), l'Albion, la Gaviota i la Monterrey.

Vins DO Alella

La cuina del Maresme (amb predomini de suquets de peix i estofats amb les hortalisses pròpies de la terra) té un complement acreditat: la denominació d'origen d'Alella, famosa, sobretot, per la qualitat dels vins blancs. La DO Alella és una vinya urbana, ubicada entre el mar i la muntanya.

La varietat vinífera més característica de la zona és la pansa blanca. Els vins blancs, la producció majoritària, són el resultat de sumar les virtuts de diverses varietats de raïm. Per descobrir els secrets d'aquest vi excel·lent es pot visitar algun dels cellers del Maresme. També es pot assistir a la Festa de la Verema, el mes de setembre, o al VI+, a l'octubre.

Vins DO Alella

La Xarxa de Productes de la Terra del Consell Comarcal del Maresme i el Consorci d'Enoturisme DO Alella també col·laboren en les jornades, que situen el Maresme en el mapa gastronòmic català.