La sagrera medieval i les capelles
Ruta de la sagrera medieval i les capelles de Premià de Dalt
La construcció de la Sagrera posa de manifest la reorganització medieval del territori duta a terme pels comtes catalans a partir del segle X, situant-se així en plena edat mitjana, durant el feudalisme. El seu objectiu final era cohesionar un poblament feble i dispers, per la qual cosa cal entendre'l com la primera concentració urbana. La Sagrera abastava una àrea consagrada fins a les 30 passes al voltant de l'església parroquial, que garantia la inviolabilitat física i espiritual de les persones, i albergava diversos edificis degut a les seves funcions: l'església parroquial, la parròquia, la rectoria, l'hospital, l'hospital cementiri, entre d'altres.
Les capelles tenien la seva pròpia demarcació i emmarcaven la població rural dispersa més propera. A mitjan segle XI, però, van passar a estar subordinades a l'església parroquial de Sant Pere. Aquesta mantenia viva la seva connexió gràcies a les peregrinacions i processons. L'ermità era la persona encarregada del servei d'un santuari, capella, monestir, etc. per dur a terme les tasques religioses. Havia de ser mantingut i atès, a canvi de tot això contribuïa amb els seus béns presents i futurs. A excepció de la capella de Sant Sebastià, la resta de les capelles de Premià van acollir un ermità.
En aquesta ruta cultural per la Sagrera Medieval i les capelles de Premià de Dalt, podreu explorar les empremtes d'aquesta reorganització medieval del territori català. Submergeix-te en la història i admira l'arquitectura i el llegat espiritual d'aquests llocs, que reflecteixen la vida i la religiositat dels temps passats. Aquesta ruta us permetrà apreciar la importància de la religió i la consolidació urbana a l'època medieval catalana.
Municipis: Premià de Dalt
- Gratuït
- Tipus de ruta: Autoguiada
- Lloc web