Can Marfà

Turisme escolar

Mataró ha estat durant molts anys capital del gènere de punt. El teixit de punt ha esdevingut un dels puntals de la seva economia i l’activitat industrial que ha donat singularitat i identitat a la ciutat dins del territori. Des del passat 28 de març de 2015, la Fàbrica Marfà de Mataró (Can Marfà), acull la nova extensió del Museu de Mataró dedicada indústria del gènere de punt, una part fonamental de la història de la ciutat i del país que no disposava encara d’un espai museístic propi. El nou espai expositiu està ubicat a Can Marfà, que ja abans de l’any 1936 era la fàbrica de gènere de punt més important de l’Estat espanyol, tant pel nombre de treballadors, com pel volum i qualitat de la seva producció. Es tracta d’un conjunt d’arquitectura industrial d’estil manchesterià, construït entre el 1880 i 1881, protegit pel Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Mataró i declarat Bé Cultural d’Interès Local. La nau petita, que ha estat restaurada i adequada per acollir les noves funcions museístiques, compta amb 1.800 m2 distribuïts en tres plantes:

Planta baixa. Està concebuda com un espai polivalent obert a la ciutat on es desenvolupa el programa d’activitats del museu: exposicions temporals, conferències, jornades, presentacions, tallers didàctics... L’objectiu és oferir un programa atractiu per a diferents tipus de públic, on puguin conviure la història i l’actualitat del sector, el coneixement i la reflexió amb l’experimentació lúdica.

Planta primera. Acull l’exposició de referència de l’equipament, una mostra significativa de l’abast temàtic i cronològic de les col·leccions que la Fundació Jaume Vilaseca ha anat recuperant al llarg de 25 anys amb la col·laboració de centenars de persones. Amb una atractiva museografia, es proposa un recorregut seguint un doble fil argumental, d’una banda, el procés de fabricació del teixit de punt, i d’altra l’evolució d’aquesta indústria a Catalunya des del segle XVIII fins l’actualitat. Des d’una perspectiva econòmica i social es pretén explicar una història que molts mataronins han viscut en primera persona, i convidar a una reflexió, amb la perspectiva del temps, sobre els esdeveniments del passat i els reptes del present i el futur. Els continguts ocupen 600 m², i s’ordenen en 7 àmbits o unitats temàtiques que contextualitzen la maquinària, la indumentària, les imatges i els documents que s’hi exhibeixen.

Planta segona. Destinada a acollir l’àrea de col·leccions, l’àrea tècnica de treball i la zona de reserva i magatzem. S’està treballant perquè una part de l’àrea de reserva de col·leccions sigui visitable, com una prolongació de l’espai expositiu de la planta primera, que posarà a l’abast dels visitants un percentatge important de les col·leccions. Aquesta planta acollirà també l’espai d’aprofundiment didàctic, concebut com una àrea per a l’experimentació que complementarà l’experiència del visitant.