Blog
Festes Majors del Maresme amb història, llegendes i simbolismes
Aquestes són algunes de les festes majors del Maresme que a més a més d'entretenir tant a infants, joves i adults, també tenen al darrere històries del seu passat, llegendes i simbolismes que mantenen viva la flama cultural i tradicional catalana. Pels més atrevits hi ha el correfoc i espectacles pirotècnics visuals que deixen bocabadats. Així com sardanes, ball de bastons, castellers o cercavila de gegants pels més tradicionals.
Hi ha una àmplia programació per a tots els gustos i edats, però el que no tothom sap són les històries al darrere d'aquestes festivitats del Maresme. Des dels pirates de Premià de Mar o la celebració del fi de l’epidèmia de pesta gràcies a Sant Roc a Arenys. Aquestes són algunes de les tantes tradicions lligades al passat històric d'aquestes localitats que t'expliquem per endinsar-nos en la cultura popular del Maresme.
Pirates de Premià de Mar
Des de l'any 1996 se celebra la festa dels pirates de Premià, una de les festes majors més concorregudes. Aquest municipi del Maresme rememora els assalts dels pirates berbers a la població local entre els segles XVI i XVIII, recreant els atacs i saquejos liderats pel pirata Omar. A partir de la segona setmana de juliol els pirates envaeixen el Premià de Mar que obliga el poble a protegir les seves cases i carrers per evitar que conquereixin el territori.
Els pirates lluiten contra la colla de premianencs, amb l'Ester i el Martí al capdavant, que aconseguiran expulsar-los al final de les festes. Des que els pirates desembarquen al port de Premià de Mar comença la travessia per arribar fins a conquerir l'Ajuntament i cremar la bandera del poble per substituir per la bandera pirata. El recorregut des del port està marcat per guerres d'aigua on tot s'hi val. Els carrers del centre històric es guarneixen com un autèntic poble pescador i se celebren balls amb motiu de la revolta premianenca, així com concentracions pirates fins a arribar a finalitzar amb l'expulsió i l'alliberament de l'Ajuntament.
Batalla de bombardes entre ibers i romans a Premià de Dalt
Durant la Festa Major de Sant Pere de Premià de Dalt se celebren activitats relacionades amb el passat històric: la batalla entre ibers i romans. Recreen una lluita entre el poble iber que dominava el Maresme abans de l'arribada dels romans. A partir de finals de juny a Premià de Dalt es reviu el passat i les arrels iberoromanes que han deixat empremta en el patrimoni històric i cultural de tota la comarca.
Una de les activitats més esperades de la Festa Major és la recreació històrica de la batalla de bombardes que uneix els membres dels dos bàndols, ibers i romans, per enfrontar-se i defensar els seus tresors i territori. Cada equip s'identifica amb una samarreta: de color blau pels romans i negre pels ibers. Cada bàndol haurà d'aconseguir el botí de l'adversari mentre els uns i els altres es llencen les bombardes que construeixen amb boles de farina a la vegada que intenten penjar la seva bandera al camp contrari per esdevenir guanyadors del joc.
Les Santes a Mataró
Una de les festes majors més populars del Maresme és la de Les Santes de Mataró. Neix en commemoració a les dues patrones de la ciutat: Santa Juliana i Santa Semproniana. Les seves relíquies es trobaven enterrades al Monestir de Sant Cugat i en part van ser traslladades a Mataró l'any 1772. Des d'aquell moment es van començar a celebrar els primers actes. La ciutat s'engalana com mai per rebre les restes de les seves patrones i proposa tota classe d'activitats tant per a infants, joves i adults.
El dissabte 27 de juliol és la Diada de Les Santes, on se celebren sardanes i balls en honor a les patrones de Mataró. Hi ha havaneres, ball de bastons, la diada castellera i el castell de focs per viure la diversitat de les festivitats catalanes, a més de festa a la platja i una gran varietat de concerts. Hi ha activitats variades per als més menuts, i pels més esportistes també s'organitzen la Travessa nedant al Port i a la Cursa Popular de Les Santes que necessiten inscripció prèvia telemàtica per poder participar.
Penjada de l’ase Innocenci a Vilassar de Mar
Que als vilassarencs se'ls anomeni “penjaases” té una clara explicació que prové de la tradició més popular que se celebra durant la nit de Sant Joan. Es diu que al campanar de Vilassar de Mar hi van créixer un matoll d’herbes i no sabien com treure-les. Els vilassarencs van pensar que un ase se les podia menjar, així que van fer pujar l’ase amb una corda lligada al coll i l'animal es va escanyar.
La lectura de la llegenda dona el tret de sortida a una de les festes més populars. A continuació, es duu a terme la penjada de l'ase Innocenci al campanar de l'església de Vilassar de Mar (no és un ase de veritat, sinó una figura del correfoc) on es quedarà penjant fins que finalitzin les Festes Majors. Aquest és l’acte més destacat, encara que també s’organitzen sopars populars, concerts, sardanes i les cercaviles de la Rierada, un altre de les activitats protagonistes del programa.
La Minerva a Sant Andreu de Llavaneres
La festa de la Minerva a Sant Andreu de Llavaneres està dedicada a Santa Minerva i té una llarga història arrelada entre la comunitat local. El passat de la festa prové de la santa cristiana Minerva venerada en la tradició catòlica, però amb el pas dels anys ha passat de ser una celebració merament religiosa a ser una festa popular amb activitats culturals molt variades.
Tant petits com grans participen en aquesta festivitat que proposa representacions teatrals, orquestres, concerts, banyades nocturnes i "La Canriada" una gimcana molt desitjada pels infants. També hi ha una fira gastronòmica per gaudir de bon menjar a la fresca, així com diverses propostes per a joves que poden variar any rere any, però sempre tenen l'al·licient de mantenir viva la diversió i la cohesió social. Durant el 18 fins al 22 de juliol les festes de La Minerva també acolliran activitats tradicionals catalanes com el correfoc, una actuació castellera, la cantada d'havaneres i per concloure, els focs artificials.
Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar
Aquesta festa ha sigut reconeguda com una Festa Patrimonial d'Interès Nacional, i s'inclou dins de les festes del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya per la seva rellevància en el passat i la història que s'amaga al darrere. La festa de Sant Roc d'Arenys de Mar s'atribueix a la fi de l'epidèmia de pesta de l'any 1607. Els habitants d'Arenys de Mar van invocar la seva protecció a Sant Roc i es va determinar l'inici de la festa el primer dia que no es va produir cap més mort en senyal d'agraïment i devoció a aquest Sant.
La festa se celebra els dies 14, 15 i 16 d’agost. L'activitat més esperada per tothom és la representació en forma d'espectacle teatral de “La Pesta”. Una recreació de la terrible epidèmia de pesta que van sofrir els habitants d’aquesta localitat durant del segle XVI i la protecció de Sant Roc fruit de la devoció dels ciutadans. Altres activitats programades entorn d'aquesta festa són els concerts i balls, menjars populars, la cercavila nocturna de gegants, l'ofrena i marxa musical de macips a Sant Roc i les competicions i tornejos de tennis i escacs, entre d'altres.
Les nimfes al Masnou
La Festa Major de Masnou anomenada les nimfes, amaga una història simbòlica al darrere. Cap a finals de juny, al Masnou es dóna el tret de sortida de les Festes Majors amb el pregó de les nimfes. La llegenda explica que cadascuna de les tres nimfes representa un dels elements, terra, mar i foc amb l'objectiu d’ajudar la població a descobrir els petits elements màgics que conformen la vida i la celebració conjunta.
Aquesta és una festa relativament nova, ja que es va crear l'any 2015 i contempla tota mena d'activitats com interpretacions teatrals per als més petits, així com la nit musical dedicada als joves. També s'organitzen tornejos de jocs com mini tennis o billar, es fa una subhasta cantada de peix, una graellada musical amb focs artificials, així com els correfocs, ballada de sardanes, castell de foc, una cantada d'havaneres i una trobada de gegants. Addicionalment, hi ha mostres de ball, exposicions, la fira d'art i treballs manuals. Pels més 'foodies' hi ha concurs i degustació de paelles i tast de rom cremat.
Festa de la Verema Alella
Aquest any, a partir del dia 4 fins al 15 de setembre a Alella se celebra la 50a Festa de la Verema, on es duen a terme diverses activitats que rememoren la història del poble. Aquesta celebració especial inicia amb una passejada popular per inaugurar l'obra escultòrica amb motiu dels cinquanta anys, així com una exposició amb el títol "Fem memòria: 50 Festes de la Verema d'Alella".
La festa també té una àmplia programació que fa referència als cellers de vi i la denominació d'origen de les vinyes territori. Es fa una tallada de raïm, la tradicional trepitjada de raïm, així com visites guiades als cellers, tastos de vi dels vinyaters del territori DO Alella, a més de degustar una gran varietat de propostes gastronòmiques de restaurants de proximitat. Com a totes les festes majors, no hi poden faltar els concerts, esdeveniments de música al carrer i els correfocs.
Festa Major de Sant Domingo
La Festa Major de Sant Domingo d’Argentona es celebra als volts del dia 4 d'agost, junt amb la Festa del Càntir, en honor a la benedicció de les aigües de la font de Sant Domingo. Aquesta festa rememora la gran epidèmia i la devoció dels argentonins de l'època que van dedicar totes les seves pregàries d'ajuda a Sant Domènec, un sant que aporta a les aigües poders curatius.
La celebració ha passat de ser de caràcter religiós a ser d'aire festiu, encara que en el curs de la festa, Argentona renova el "vot de poble" fet al sant a mitjans des segle XVII perquè lliurés de la pesta i protegís les seves aigües. Una de les activitats més populars de la festa és l'aixecada de càntirs, un concurs que consisteix a aixecar i beure d'una sèrie de càntirs de mida cada cop major. També s'organitzen una varietat de jocs infantils entorn el càntir i l'aigua.
Des de festivitats amb referències religioses com la Santa Minerva o la de Sant Roc o fins i tot les lluites entre pirates i premianencs són el reflex de la riquesa històrica i cultural del Maresme. Encara avui en dia manté la seva essència en cada localitat amb programacions que fomenten la cultura tradicional catalana, l'aprenentatge i l'entreteniment. Aquí podràs consultar el calendari de totes les festes majors del Maresme.