Entrevista amb Elisabeth Castro

Entrevista amb Elisabeth Castro

Entrevista amb Elisabeth Castro, responsable de l'establiment de Ca l'Andreu Teià

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística a les comarques de Barcelona Biosphere, és un programa on s'ofereix acompanyament a les entitats del sector turístic a fi d'alinear la seva gestió amb la sostenibilitat turística de la destinació. Des de quan està adherit Ca l'Andreu de Teià i per què vau decidir apostar-hi?

Estem adherits des de 2023 i hem obtingut la certificació aquest 2024. Els motius per apostar-hi van ser, d'una banda, per conviccions i d'altra perquè entenem que cada cop més, donar un bon servei o oferir un bon producte passa pel respecte al nostre entorn des del més proper fins al global i volem atreure a un tipus de client que valori aquests principis.

Aquest programa busca promoure entre el sector pràctiques que minimitzin l'impacte ambiental de les activitats turístiques. Quines mesures heu pres per reduir el consum d'aigua i energia a l'allotjament?

Es van fer obres de millora el 2021 i pensant en la sostenibilitat es van instal·lar equipaments que reduïssin tant el cabal d'aigua com el consum elèctric, es van canviar totes les llums de la casa per leds i se'n van afegir de solars i de detecció per tal de no fer un ús inapropiat de l'energia, o almenys intentar-ho.

Penses que és important reciclar els residus? Podries compartir quines accions has dut a terme per a reduir la quantitat de residus i millorar el seu reciclatge?

Des de fa molt que reciclem en la nostra vida personal i, per tant, tenir-ho present en el nostre allotjament va ser d'allò més natural.

Els nostres clients disposen de contenidors per a reciclar, situats a la cuina i procurem no utilitzar cap recipient d'un sol ús que no sigui imprescindible. No proporcionem vaixella o envasos d'un sol ús, tot i que tenim pendent d'instal·lar dispensadors de sabó i gel per tal de no proporcionar monodosis, el nostre proveïdor treballa amb materials reciclats i ecològics.

Quines accions heu dut a terme per reduir l'impacte ambiental del vostre establiment?

No es fan servir pesticides al jardí, ni es varen fer servir químics a la reforma de la casa. Els materials són naturals i els productes usats es procura que siguin ecològics sempre que es pugui.

Un aspecte fonamental del programa és establir vincles i sinergies entre les empreses del sector turístic de la comarca. Com esteu fomentant la col·laboració i la creació de sinergies amb empreses turístiques locals, incloent-hi no només aquelles que ja formen part del programa, sinó també altres entitats de la destinació, com restaurants, botigues i altres serveis turístics?

Intentem fer xarxa i recomanar als productors de la zona. En arribar proporcionem als nostres clients un petit lot de benvinguda amb productes de la zona i els hi donem informació d'on anar-los a comprar si ho desitgen. També hem participat en diverses jornades de networking en xarxa per tal de conèixer que tenim al voltant i com podem oferir-ho als nostres hostes.

Com Ca l'Andreu de Teià fomenta el desenvolupament local del territori com a part de les seves iniciatives de sostenibilitat turística?

Recomanem als nostres clients els productes de la zona i les activitats. Estem creant una web on s'inclouen les activitats, proveïdors d'esbarjo i similars de la zona per tal de donar-la a conèixer als nostres hostes.

El turisme sostenible fomenta actuacions que generin un impacte positiu per la cultura local i posi en valor les arts locals i el patrimoni de la destinació. Com promoveu la cultura, les arts locals i el patrimoni des de Ca l'Andreu de Teià?

A la web d'informació hem inclòs un apartat de cultura on o ve es recomanen activitats o bé se'ls dirigeix a la web del consorci on tenen tot el que cal sobre aquestes matèries a la zona.

Com promoveu i destaqueu la riquesa de la gastronomia local als visitants, posant especial èmfasi en la promoció dels productes característics i identitaris del territori?

A la web d'informació hem inclòs un apartat de gastronomia on o ve es recomanen restaurants o bé se'ls dirigeix a la web del consorci on tenen tot el que cal sobre aquestes matèries a la zona.

Quines inversions heu realitzat en tecnologies sostenibles per millorar l'eficiència energètica?

Noves làmpades, aparells de baix consum, llums intel·ligents, es va fer la reforma ja tenint en compte que el que s'invertís fos en aparells i instal·lacions eficients.

Creus que els turistes valoren l'aposta dels hotels per la sostenibilitat turística i tenen en compte les iniciatives que els establiments dueu a terme per millorar la seva eficiència energètica i reduir l'impacte ambiental?

Malauradament, crec que encara no té prou impacte perquè els turistes valorin l'aposta de la sostenibilitat turística, tot i que a poc a poc veig que es van interessant més en el com oferim el nostre producte i això em dona a entendre que anem per bon camí i que hem de continuar fent visible aquesta necessitat de ser sostenibles en aquest tipus d'activitat.

A vegades, una de les mancances que tenim des del sector és que no comuniquem prou les bones pràctiques sostenibles de l'entitat. És per això que és molt important disposar d'una estratègia de comunicació a fi d'informar els clients sobre les iniciatives sostenibles de l'establiment. Teniu una estratègia de comunicació per destacar les iniciatives sostenibles del vostre allotjament als clients?

A la web hi hem afegit un apartat sobre Biosphere per tal de conscienciar al client sobre el qual s'ha fet i el que s'ha de fer.

Per acabar, el programa Compromís Biosphere té com a repte consolidar, a través de plans de millora anuals, el compromís i la relació de l'establiment amb la sostenibilitat turística. Quins són els vostres objectius a llarg termini en relació amb la sostenibilitat?

Esperem treballar prou per invertir en plaques solars i un sistema de reg que vingui de recollir l'aigua de pluja, entre altres projectes a llarg termini.