La Rereguarda i el Front
La Rereguarda i el Front
Aquest itinerari té l'objectiu de visitar els llocs i edificis més emblemàtics que van tenir relació amb la rereguarda i el front al Maresme. D'aquesta manera es poden localitzar alguna de les fàbriques de Mataró on es fabricava material de guerra i el col·legi dels Salesians, que va ser hospital de les Brigades Internacionals, situat a la mateixa ciutat. En altres poblacions, com ara l'església de Sant Vicenç de Montalt, podem observar, encara avui dia, un projectil a la façana dels combats contra les tropes italianes a finals del conflicte, l'important refugi antiaeri de Calella o les mines de Malgrat de Mar, utilitzades com a polvorí.
Molts refugis van ser construïts per la pròpia població civil, seguint instruccions de la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, que indicava tant com s'havien de construir els refugis antiaeris com les pautes de comportament de la població civil davant d'un bombardeig aeri.
Context històric
Les localitats de la comarca del Maresme van romandre a la rereguarda durant gairebé tota la guerra però, tot i així, van tenir un paper força important al conflicte. De fet, la guarnició militar que hi havia a Mataró, el Regiment d'Artilleria Lleugera núm.8, es va sublevar i va formar part del cop militar, tot i que la seva sort va anar de la mà del fracàs de la sublevació a tot Catalunya. La revolució dels primers dies va comportar també la crema d'alguns edificis eclesiàstics a diferents localitats del Maresme. Amb l'inici del conflicte, molt milicians del Maresme van participar als diferents escenaris de lluita, com van ser l'operació sobre les Balears i especialment el Front d'Aragó. Posteriorment, amb la creació de l'Exèrcit Popular de la República, molts homes de les diferents poblacions del Maresme van ser cridats a files i van participar en la defensa d'altres fronts, com el del Segre o l'Ebre.
A les localitats del Maresme, situades a la rereguarda, es van habilitar hospitals, centres per acollir refugiats, i algunes fàbriques van modificar la seva producció per adaptar-la a les necessitats de la guerra. Igual que altres poblacions de Catalunya, les localitats del Maresme van haver de patir bombardeigs aeris, fet que va provocar la construcció de refugis antiaeris per tal de poder protegir la població.