La Defensa de la Costa

La Defensa de la Costa

La Defensa de la Costa

Aquest itinerari preveu fer una ruta per tots els elements que encara es conserven relacionats amb la defensa de la costa durant la Guerra Civil a la comarca del Maresme, visitant tots els nius de metralladores que encara es conserven al llarg del litoral. Es poden visitar imponents emplaçaments d'artilleria de costa com el que està situat a Montgat, o el que queda de l'emplaçament artiller de Malgrat de Mar, així com diferents tipus de fortificacions. Entre aquests destaquen els blockhaus o búnquers del Cavaió a Arenys de Mar o el situat a Sant Pol de Mar; així com altres nius de metralladores més senzills com els de Montgat, el Masnou, Mataró o Santa Susanna entre d'altres. És un itinerari en què es pot veure, a més a més, com aquestes fortificacions s'integren al paisatge marítim actual, mentre que altres queden cada vegada més engolits pel mar.





Context històric

Els primers bombardeigs navals i l'amenaça d'un possible desembarcament de tropes franquistes procedents de Mallorca a qualsevol punt del litoral, va provocar un pànic generalitzat a totes les poblacions de la costa catalana, que es sentien totalment indefenses davant d'aquest tipus d'agressions; i van iniciar així un procés important de fortificació. Totes les poblacions litorals de la comarca del Maresme van comptar al llarg de la Guerra Civil amb nombroses defenses costaneres, amb l'únic objectiu d'intentar evitar un possible desembarcament de tropes franquistes.

A finals de 1936 es va començar a crear una xarxa d'observatoris per vigilar qualsevol amenaça provinent del mar, tant naval com aèria, es van establir milicians a totes les poblacions costaneres, juntament amb les forces de Carrabiners, un cos específic de costes i fronteres que tenia la missió de vigilar la costa. Però el més important en la tasca de defensa de la costa es va portar a terme durant el primer semestre de 1937, quan es van construir emplaçaments artillers a diferents llocs del litoral, i sobretot posicions defensives com nius de metralladores, trinxeres o refugis. De totes aquestes posicions defensives, les més importants de la costa catalana van ser els nius de metralladora, dels quals es van edificar un total de 701, que anaven des de Portbou fins a Alcanar.

La comarca del Maresme va ser una de les que va comptar amb més posicions defensives, en concret hi havia cinc emplaçaments per a artilleria de costa i 64 nius de metralladores distribuïts al llarg de tot el litoral de la comarca, des de Montgat fins a Malgrat de Mar.

Cal fer menció que totes aquestes defenses no van entrar mai en acció (excepte algunes bateries de costa), ja que mai es va produir cap desembarcament de tropes franquistes a la costa catalana al llarg de la guerra.

Cicloturisme_al_Maresme_1683119467.jpg