Exposicions temporals al Maresme
Caldes d’Estrac
Exposició Picasso a la retina. Retrats d'artistes catalans - Del 28/10/2023 al 18/02/2025
Dins dels actes organitzats l'any 2023 per commemorar els 50 anys de la mort de Picasso, presentem l'exposició "Picasso a la retina". "Retrats d'artistes catalans" comissariada per Eduard Vallès i Sebastià Sánchez Sauleda. L'any 1971 Josep Palau i Fabre publicava el llibre "Picasso i els seus amics catalans", un treball on s'assentaven les bases i s'aportaven nombroses pistes per resseguir les relacions, les amistats i les complicitats de Pablo Picasso amb molts dels protagonistes del tombant de segle a Catalunya. Aquest camí segueix el projecte expositiu que presentem a la Fundació Palau, consistent en descobrir i compartir amb el públic com els artistes catalans de finals del segle XIX i del segle XX van veure i van plasmar la figura de Pablo Picasso al llarg dels anys.
La singularitat d'aquest projecte sobre Picasso rau en la reversió del punt de partida: l'artista esdevé objecte de representació i d'escrutini. Aquesta mirada inèdita permetrà al públic resseguir la imatge de Picasso durant els anys que va viure a Catalunya i més enllà, de la mà de noms tan rellevants de l'art català com Ramon Casas, Ricard Opisso, Pablo Gargallo, Ricard Canals, entre altres. També, la voluntat d'analitzar la mirada de l'art català vers la figura de Picasso, a través d'aquells que el van tractar personalment, aquells que només ho van fer circumstancialment o fins i tot aquells que no el van conèixer, persegueix valorar la importància que l'artista va tenir com a creador al llarg del temps. Per tant, els retrats recollits a l'exposició ens serviran per veure com Picasso va ser ell mateix i el seu rostre matèria pictòrica, deixant-nos sentir amb quins artistes va tenir més complicitats i quins artistes es van interessar tant per la seva figura com per la seva producció artística. Així mateix, a través de la inclusió d'algunes obres on el mateix Picasso va retratar als seus companys de generació, veurem una mirada en dues direccions, un joc que ens servirà per establir la percepció vers l'altre de cadascun dels artistes seleccionats. Finalment, la presència d'alguns autoretrats del mateix Picasso ens serviran per dilucidar si la visió que tenien els artistes catalans de l'època es corresponia amb la que l'artista malagueny tenia de si mateix. Veure si ell realment es percebia tal com el percebien els altres, és clau per comprendre millor el paper i la influència que Pablo Picasso va exercir damunt l'art català dels darrers cent anys.
Exposició ‘L’art de les ics. Arts i escriptures dels vuitanta i noranta al Fons Joaquim Pibernat’ - Del 9/11/24 - 21/04/25
A mitjans dels anys vuitanta del segle xx un nombrós grup d'artistes i escriptors s'arremolinaren a Barcelona al voltant de la revista Àrtics (1985-1990). Sota l'ideari i el lideratge de l'escriptor i traficant d'idees Vicenç Altaió i de Joaquim Pibernat, i dels artistes Francesca Llopis i Jordi Colomer als inicis, i amb Manuel Guerrero més endavant, la revista oferí cada trimestre una publicació multilingüe propera a l'estètica internacional de la Postmodernitat. Àrtics es convertí en un lloc d'encontres intergeneracionals, de cultures, de tendències i d'individualitats a partir de les creacions més innovadores en les arts.
Exposició ‘De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles’ - Del 5/10/24 - 26/01/25
Comissariada per Txema Romero i Fina Duran, "De l'oblit a la revolta. Deesses invisibles" és una exposició col·lectiva que planteja la reivindicació de diverses dones que van estar vinculades a la creació artística (escultores, model, pintores, muntadora de cinema...) i que van ser invisibilitzades o a les quals no se les va permetre l'accés a l'art oficial. Evidentment l'art és un reflex de la societat on es desenvolupa i això fa que les aspiracions artístiques i creatives de moltes dones hagin quedat enterrades en una quotidianitat que les ha volgut callades i submises.
Calella
Exposició “Obert per vacances", Del 1/11/2024 al 23/2/2025
Dissabte de 17 a 20h. Diumenges i festius d'11 a 18h.
"L'exposició convida al visitant a fer un tour per la història del turisme a Catalunya, des dels orígens a finals del segle XIX, com a fenomen lligat als banys de mar, l'excursionisme i a les classes benestants i la seva generalització entre les classes populars durant els anys de la Segona República fins arribar al turisme de masses iniciat als anys 60 del segle XX.
La mostra repassa cronològicament els diferents moments històrics i en destaca fets rellevants, com ara la instauració de les vacances pagades per a totes les persones assalariades l'any 1931 o la implantació del model de turisme de sol i platja a les darreres dècades del segle XX."
Exposició temporal, Francesc Oliver i Fradera. Periples vitals. Una antològica (1924-1998) - (Del 20/12/24 al 9/02/25)
Ajuntament Vell de Calella (Pl. Ajuntament, 1-4)
Exposició temporal, mil·lenari de Montserrat, (fins l'1 de juny)
a la Capella de Sant Quirze i Santa Julita, cal c/ Bartrina, 18
El Monestir de Montserrat celebra el seu primer Mil·lenari . Dins d'aquesta commemoració, la comunitat benedictina ha preparat nombrosos actes i celebracions. Una d'aquestes activitats és l'exposició itinerant "Montserrat, Monestir Mil·lenari" on a través d'uns plafons amb fotografies de gran format, es vol fer un breu recorregut per aquests mil anys del monestir, destacant els seus aspectes més significatius.
La mostra presenta Montserrat a partir dels tres eixos que la configuren : una muntanya i un paisatge singular, un monestir i una comunitat mil·lenària i un santuari on durant generacions i generacions s'ha venerat a la Moreneta. Montserrat ha estat i és un important focus d'irradiació espiritual, però també cultural com ho demostren la seva Escolania, institució secular de caràcter religiós i cultural formada pels petits cantaires, la Biblioteca on destaquen el seu fons de manuscrits i incunables i el Museu considerat Museu d'interès Nacional per la qualitat de les seves obres.
Sant Andreu de Llavaneres
Exposició: El món de les papallones (Del 17/1 - 2/2)
Es tracta d'un minuciós treball de Joan Condal que es podrà veure a Can Caralt del 17 de gener al 2 de febrer. La mostra inclou més de 2.000 insectes per explicar, d'una manera didàctica i ecològica, tot el que envolta aquest meravellós i desconegut món.